viernes, 18 de febrero de 2011

Primera reseña de "Tres Profecías"

Aquí tenemos la primera reseña de "Tres Profecías"; publicado por el semanario "El Vallenc"

El texo es este; escrito en catalán (más abajo la traducción al castellano)

Jordi Nogués Aymerich (Artesa de Segre, 1968) publicarà ben aviat la seva novel·la Tres profecías, que serà editada en llengua castellana per Nowevolution (Madrid). Nogués viu des de 1996 a Valls. Professionalment, ha estat durant tretze anys director del Parc Temàtic de l’Oli de les Borges Blanques (Lleida).
La novel·la Tres Profecías és la primera part d’un conjunt de dos llibres que porta per títol “Íroas, hijos de los dioses”. La segona entrega porta per títol Éter. Ambdós títols ja són a la impremta. Són les primeres obres de Jordi Nogués que veuen la llum pública: “Li costa molt a un autor aconseguir la confiança d’una editorial”, assegura. L’autor disposa de dos títols sense publicar.

Nogués apunta que la seva novel·la pertany a un gènere encara incipient com és el de fantasia-històrica, de nou encuny, que és “el 80% novel·la històrica i la resta, fantasia”.

Tres Profecías es presentarà durant el mes d’abril a Valls i Montblanc (l’autor va viure uns anys a la capital de la Conca de Barberà) i el mes d’octubre, a Barcelona.

La saga, bàsicament, narra la caiguda de la Atlàntida, el famós continent que Plató va descriure a la Grècia Clàssica fa vora 2.500 anys enrere.
L’argument estàs situat a la Grècia Arcaica del segle VIII aC. Allà un jove atenès es elegit pels Déus Olímpics como a Íroas (heroi) per lluitar contra la amenaça atlante; rep els poders de la deesa Althea, una lloba cavernària. El protagonista participa en els Jocs Olímpics i en la colonització hel·lena por tota la Mediterrània. Aquests dos fets el marcaran per tota la vida; es fa home, coneix la dóna de la seva vida i es converteix en el personatge que Zeus i Hera (les màximes deïtats olímpiques) havien esperat. Com a home pateix les vicissituds derivades de la seva condició: amor, amistat, pèrdua, desesperació, resignació, lluita. Com a Íroas gaudeix del poder dels Déus i dels seus beneficis.

Dues novetats narratives

Les olimpíades a l’època arcaica; és el primer cop que, en una novel·la, es narra aquest fet i s’hi resolen uns quants enigmes (per que algunes dones no hi podien acudir, el fet de fer-ho a l’estiu o l’origen del aprofitament de la fama per aconseguir una bona cursa política). S’hi descriu amb bon detall els entrenament dels atletes o les competicions, per exemple.

La colonització grega per la Mediterrània també es una novetat. Cal recordar que la primera manifestació cultural pròpia de la Península Ibèrica és el fet iber; aquest neix del contacte de cultures tan dispars com la fenícia, la etrusca i, sobre tot, la grega. Per tant el que som avui dia es un bon reflex de les passades empremtes culturals gregues.

La temàtica és apta per un gran nombre de públic. Els elements fantàstics de la trama poden atraure més al públic jove, el consistent transfons als lectors de novel·la històrica, i aprofita el misteri que sempre acompanya qualsevol referència a la Atlàntida. Aquests elements, units al fort component de aventura de la trama, fan d’ella una lectura atractiva per a diversos lectors.

Y aquí la traducción al castellano;

Jordi Nogués Aymerich (Artesa de Segre, 1968) pronto publicará su novela Tres Profecías editada en lengua castellana por Nowevlution (Madrid). Nogués vive desde el 1996 en Valls. Profesionalmente ha estado durante trece años como director del Parc Temàtic de l’Oli de les Borges Blanques (Lleida).

La novela Tres Profecías es la primera parte de un conjunto de dos libros que lleva por título “Íroas, Hijos de los dioses. La segunda parte lleva el título Éter. Ambos títulos ya están en la imprenta. Son las primeras obras de Jordi Nogués que ven la luz pública: “Le cuesta mucho a un autor conseguir la confianza de una editorial, asegura. El autor dispone de dos títulos sin publicar.

Nogués apunta que su obra pertenece a un género aún incipiente como es el de la fantasía-histórica, de nuevo cuño, que es “ el 80% novela histórica y el resto, fantasía.”

Tres Profecías se presentará durante el mes de abril en Valls y Montblanc (el autor vivió unos años en la capital de la Conca de Barberá) y durante el mes de octubre en Barcelona.

La saga, básicamente, narra la caída de la Atlántida, el famoso continente que Platón describió en la Grecia Clásica hace ya cerca de 2.500 años atrás.

El argumento está situado en la Grecia Arcaica del siglo VIII a.C. Allá un joven ateniense es elegido por los Dioses Olímpicos como Íroas (Héroe) para luchar contra la amenaza atlante; recibe los poderes de la Diosa Althea, una loba cavernaria. El protagonista participa en los Juegos Olímpicos y en la colonización por todo el Mediterráneo. Estos dos hechos lo marcarán para toda la vida: se hace hombre, conoce a la mujer de su vida y se convierte en el personaje que Zeus y Hera (las máximas divinidades olímpicas) habían esperado. Como hombre sufre las vicisitudes derivadas de su condición: amor, amistad, pérdida, desesperación, resignación, lucha. Como Íroas disfruta del poder de los Dioses y de sus beneficios.

Dos novedades narrativas

Las olimpiadas de la época arcaica; es la primera vez que, en una novela, se narra este hecho y se resuelven unos cuantos enigmas (porque algunas mujeres no podían acudir, el hecho de hacerlo en verano o el origen del aprovechamiento de la fama para conseguir una buena carrera política). Se describe con buen detalle el entrenamiento de los atletas o las competiciones, por ejemplo.

La colonización griega por el Mediterráneo también es una novedad. Es necesario recordar que la primera manifestación cultural propia de la Península Ibérica es el hecho ibérico; éste nace del contacto de culturas tan dispares como la fenicia, la etrusca y, sobre todo, la griega. Por tanto lo que somos hoy día es un buen reflejo de nuestras pasadas huellas culturales griegas.

La temática es apta para un gran número de público. Los elementos fantásticos de la trama pueden atraer más al público joven, el consistente trasfondo a los lectores de novela histórica, y aprovecha el misterio que siempre acompaña cualquier referencia a la Atlántida. Estos elementos, unidos al fuerte componente de aventura de la trama, hacen de ella una lectura atractiva para diversos lectores.

4 comentarios:

abril09 dijo...

Es vosté es un gran escriptor.
Tinc ganes que surti a la venta

Jordi Nogués dijo...

Gràcies pel comentari. Em conformo amb ser un bon pare...

José Luis dijo...

Hola Jordi, te felicito por tu inminente publicación, espero que tengas muchos éxitos.
Ya sabes que tienes las puertas abiertas en mi blog.
Un abrazo.

Jordi Nogués dijo...

Gracias, José Luis, por tu apoyo. A ver si podemos colaborar de algún modo.
Saludos